ATIK YÖNETİMİ TALİMATI

ATIK YÖNETİMİ TALİMATI
1.      İşyerinde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak oluşan atıklar ayrımlanmalı, her bir atık için ayrı atık kutusu bulundurulmalı ve işçiler atıkların ilgili alanlara bırakılması konusunda bilgilendirilmeli ve devamında denetimi İSG & Çevre Birimleri tarafından yapılmalıdır.

2.      Uygun alanlar bulunması halinde her Taşerona faaliyetleri sonucu oluşabilecek atıkları depolaması amacıyla “Atık Alanı” tahsis edilmelidir.

3.      Açıklama: C:\Users\PC-18\Desktop\grafik\RecyclingSymbol.jpgTehlikeli Atık ve atık yağ üretimini en az düzeye indirecek şekilde gerekli tedbirler alınır. Bu tedbirler kapsamında çalışanları atık oluşumu mekanizmaları konusunda bilinçlendirmek, geri dönüşüm ve geri kazanım kapsamında araştırma çalışmaları yapmak, olası sızıntı döküntü gibi acil durumlara karşı absorban madde bulundurmak v.s gibi yöntemler uygulanır.

4.      Tehlikeli atıklar ve atık yağlar için şantiyede “Tehlikeli Atık Ara Deposu” oluşturulmuştur.

5.      Atık piller toplanmakta ve TAP derneğinden sağlanmış olan kutularda saklanmaktadır. Toplanan piller Geri dönüşüm amacıyla TAP ‘a geri iade edilmektedir.

6.      Ömrünü tamamlamış akümülatörler depozito yolu ile üreticisine geri verilmektedir. Karşılığında yeni akü temin edilmektedir.

7.      Ömrünü tamamlamış lastikler atık alanı yanında toplanmaktadır. ÖTL ler lisanslı taşıyıcılara lisanslı bertaraf ve geri dönüşüm firmalarına gönderilmektedir.

8.      Elektronik atıklar atık alanında ayrı olarak depolanmakta ve bartaraf edilmektedir. Örneğin Elektrik kablolarının aktarımı sırasında oluşan kablo atıkları ayrı toplanarak ayrı bertaraf edilir.

9.      Tıbbı atıklar Revirde kaynağından ayrı olarak depolanır. Belediye  ile yapılan anlaşma sonucunda tıbbı atıkların kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun taşıma ve saklama torbalarında depolanan tıbbı atıklar belirli periyotlarla toplanır ve teslim edilir. Tıbbı atıkların güvenli bir biçimde toplanmasından ve bertarafının sağlanmasından revir yetkilileri sorumludur.

10.  Hafriyat atıklarının oluşumu, taşınması ve depolanması aşamalarında gerekli izinler ve onaylar alınır (Atık Taşıma ve Kabul Belgesi), atıkları bileşenlerine göre ayrı toplanır, geri kazanılır, biriktirilir ve içinde zararlı, tehlikeli ve yabancı madde olup olmadığı sürekli denetlenir.

11.  Hafriyat toprağının çıkartılması sırasında gürültü ve görüntü kirliliği ile toz emisyonlarını azaltacak tedbirler alınır, çalışmaya başlamadan önce saha sulanır ve faaliyet alanının çevresini kapatılır.

12.  Beton dökümü sırasında beton mikserinin fire malzemeyi sahaya dökmesi engellenmekte ve sürekli denetlenmektedir.


13.  İş makinelerine mazot sağlamak için oluşturulmuş mazot depolama tankı  güvenlik  havuzu içine alınmış ve olası  sızıntı  ve döküntü durumu  sürekli  kontrol edilmektedir. Acil durumlara karşı emdirici malzeme ve tasma tavası kullanılmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar